Tip: Tepelhoedje plaatsen bij borstvoeding

Eten en drinken I Pasgeboren, baby

Je gebruikt een tepelhoedje of wil deze gaan gebruiken bij de borstvoeding. Het hoedje plaatsen met een hongerige baby, het tepelhoedje vasthouden, je baby aan proberen te leggen… Het wordt er niet makkelijker op. Hoe gebruik je het tepelhoedje goed én makkelijk?

Een tepelhoedje kun je gebruiken wanneer het onvoldoende lukt om je kindje aan de borst te krijgen (bijvoorbeeld door vlakke tepels), als het je kindje niet goed lukt om aan de borst te blijven na wel goed aangehapt te hebben (bij bijvoorbeeld te vroeg geboren kindjes), of als voeden pijnlijk is.

  1. Was je handen.
  2. Masseer je borsten om het toeschieten van de melk te bevorderen.
  3. Maak het tepelhoedje nat met warm water, zodat het beter hecht aan de borst / huid.
  4. Sla de randen naar buiten.
  5. Plaats het tepelhoedje nu met de tepel in het midden op de borst en klap de randen om. De tepel wordt nu een beetje het hoedje ingezogen.
  6. Als het tepelhoedje een uitsparing heeft, zorg bij stap 5 er dan voor dat deze uitsparing zit waar het neusje zal komen bij het drinken. Je kindje zal zo jou kunnen ruiken.
  7. Alsnog is het van belang dat je kindje een grote hap maakt bij het aanhappen, en mag hij het tepelhoedje niet fijn knijpen met zijn kaken.

De tip betreft daarmee vooral het omklappen van de randen van het tepelhoedje, en hem dan op de tepel te plaatsen. Doordat de tepel nu heel licht vacuüm wordt gezogen, zit het hoedje vaster en hoef jij je daar niet mee bezig te houden. De tepel komt al mooier naar voren, wat het drinken ten goede zal komen.

NB1: Schakel een lactatiedeskundige in die je kan ondersteunen bij de borstvoeding.

NB2: Deze tip gaat niet over het wel of niet gebruiken van tepelhoedjes bij borstvoeding, en wat het beste is. Borstvoeding geven zonder tepelhoedje lukt soms niet. Als het dan wel lukt met het gebruik van een tepelhoedje, is dat fijn. Deze tip gaat niet in op de voor- en nadelen van een tepelhoedje. Voor meer informatie over tepelhoedjes en borstvoeding, kun je hier verder lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *