Tip: Bewaren van afgekolfde borstvoeding in ijsklontjeszakken

Eten en drinken I Mama

De borstvoeding lukt en loopt naar tevredenheid. Maar misschien moet je binnenkort gaan werken, of ga je een dagje uit met vriendinnen. Je wil graag dat je kindje ook dan borstvoeding krijgt. Je besluit te kolven. Ook dit lukt, maar waar laat je al die melk??

Afgekolfde melk kun je invriezen. Hier kun je meer lezen over de houdbaarheid en richtlijnen bij het bewaren van borstvoeding. Het is erg handig om de gekolfde melk in te vriezen in zakken voor ijsklontjes. Met een trechtertje giet je de gekolfde melk in de zak. Noteer op de zak de datum van kolven. Sluit de zak met een wasknijper, en vries hem eerst rechtopstaand in. Als de melk aangevroren is, kun je de zak neerleggen. Nu zal er geen melk meer uit de zak lopen, en verlies je dus geen melk. Leg de oudste melk bovenop.

De zakken voor ijsklontjes zijn vooral zo handig, omdat ieder ijsklontje 15 cc (ml) is. Zo kun je goed doseren, en ontdooi je nooit te veel! Dat is dan ook weer fijn na al dat harde werk…

Als je de melk wil ontdooien, doe dit dan door de benodigde ijsklontjes een nacht van te voren in de koelkast te zetten. Als je de melk ontdooit in de magnetron of au bain marie, kunnen voedingsstoffen en goede vetten verloren gaan. Na ontdooien kan de melk zachtjes worden geroerd, om de vetten die eventueel zijn gescheiden weer te mengen.

Na ontdooien kan de melk anders ruiken, smaken en uit zien. De melk kan zelfs stinken. De melk is echter nog steeds goed, dit is normaal! Eenmaal ontdooide melk mag niet meer opnieuw ingevroren worden.

Je kunt meer lezen over borstvoeding op andere de sites van borstvoeding en Medela.

Een gedachte over “Tip: Bewaren van afgekolfde borstvoeding in ijsklontjeszakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *