Tip: Een koele slaapkamer zonder airco

Slapen I Alle leeftijden

De ideale slaapkamer is een goed geventileerde slaapkamer, zo rond de 18 graden. In de zomer wil het nog wel eens moeilijk zijn om de slaapkamer koel te houden. Je kunt een airco plaatsen, maar dit is niet het eerste advies wat wordt gegeven. De lucht wordt er erg droog van. Misschien heb je ook geen airconditioning. Hoe kun je nog meer een slaapkamer koelen?

Natuurlijk begint het met alle bekende tips: houd deuren en ramen gedurende dag zoveel mogelijk gesloten. Ventileer in alle vroegte het huis juist wel: zet alle ramen open, en laat de frissn ochtendlucht het huis in. Houdt overdag ook de gordijnen van het slaapkamertje gesloten. Bij voorkeur heb je donkere, verduisterende gordijnen.

Mocht je wel een airco in huis hebben, dan kun je als je kindje niet slaapt, de slaapkamer koelen. Zodra je schat naar bed gaat, zet je de airco uit. De kamer is nu toch koel, maar blijft geen koude lucht blazen. Zet extra bakjes water neer als je kindje naar bed gaat, zodat de luchtvochtigheid weer wat toeneemt.

Ook een ventilator kun je gebruiken. Zet deze op de laagste stand, maar richt hem niet op je kindje. Richt de ventilator omhoog, zodat de windstroming langs je kind heen gaat. Doordat de lucht verplaatst, voelt het koeler, maar heeft je kindje geen last ervan.

Mocht je wel een airco willen gebruiken, richt deze dan niet op de kindje! De koude lucht kan onprettig voor hem zijn. Je kunt er nog wel een ventilator voorzetten, die je ook omhoog richt, zodat de kamer snel en in zijn geheel gekoeld wordt.

In plaats van de koude lucht van de airco rond te blazen, kun je ook bevroren flessen water voor de ventilator zetten. Leg een paar flessen water in de vriezer, en laat ze ontdooien terwijl ze voor de ventilator staan. De koude lucht die door het ontdooien vrij komen, wordt nu verspreid door de kamer.

koele slaapkamer baby

Foto door Eric

Mocht je geen ventilator hebben, of deze niet willen gebruiken in de kinderkamer, kun je alsnog een heel eind komen met bevroren water. Leg wederom flessen water in de vriezer, een met water gevulde ranja-fles (het metaal wordt in de vriezer ook goed koud), vrieselementen die je normaal gesproken in je koelbox stopt, ijsblokjes (die je in een schaal doet) etc. Alles wat kan bevriezen en ontdooien, zonder bij het ontdooien een geur vrij te laten, helpt. Zet de bevroren spullen in een bak, in de kamer van je kindje. Bij het ontdooien komt er koude lucht vrij, die de slaapkamer zal afkoelen. 18 graden wordt het er niet meer, maar koeler wel. En tijdens hete dagen, helpen alle beetjes!

Bron foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *