Tip: Wanneer doe je je baby in bad? Badtijd!

Bad en douche I Pasgeboren

Je kindje hoeft niet iedere dag in bad, 1 a 2 keer in de week is voldoende. Baby’tjes worden niet heel vies. Het enige waar ze vies van worden is van geknoeide melk, óf natuurlijk een poepluier die ontploft. En ja, dan is een badje wel nodig. Dus soms wordt het wél 3 keer per week. Maar wanneer doe je je kindje in bad? In het begin zijn kindjes nog maar kort wakker. Na het voeden, luier verschonen en even spelen, is het soms al weer tijd om te gaan slapen. En het ‘mag’ ook nog eens niet te snel na een voeding, en niet als je kindje honger heeft. Wanneer is het dan badtijd??

Vlak voor de voeding:
Is je baby vroeg wakker, en is het nog geen tijd voor een voeding? Maak van dit moment gebruik, en maak een lekker badje klaar. Bedenk dat een badje geen half uur hoeft te duren. Een paar minuutjes in het warme water, eventueel wassen, is al genoeg. Je kindje geniet en ontspant. Langer in bad mag, maar hoeft niet. Voor het huidje is het beter om je kindje niet te lang te laten badderen. Hier kan het huidje namelijk droog van worden.

badtijd

Foto van Bart Heird

Als je kindje niet wil slapen:
Soms willen baby’tjes niet slapen. Benut dan ook deze tijd. Maak je niet druk waarom je kindje niet wil slapen. Misschien heeft hij overdag al veel geslapen, of wil hij er nu even graag bij zijn. Ideaal voor quality time in de vorm van badtijd. En het voordeel van een badje? Daar wordt je lekker loom en slaperig van. Misschien dat slapen nu wel lukt!

Liever niet net na de voeding:
Je kunt je kindje beter niet na een voeding laten badderen. Je kunt het beste nog zeker een uur wachten na een voeding. Het maagje van je kindje is nog maar klein. Van alle bewegingen van het aan- en uitkleden, omrollen en overpakken kan er druk op het maagje komen, waardoor je kindje melk terug geeft. 

Wat veel moeders teruggeven is dat zij kleine baby’tjes vaak vóór de voeding in badje laten gaan. Als de kindjes ouder zijn en daarmee langer wakker kunnen zijn, kiezen veel ouders voor badtijd vóór het slapen gaan.

En als dat niet lukt?
Lukt het nu alle twee niet? Heeft je kindje al honger, maar ook net een overvolle luier weten te maken? Hoe je de romper uit kan doen, lees je in een eerder artikel. Met een wegwerpwashandje, of natuurlijk gewoon een bak warm water en een washandje met babyzeep, was je je kindje snel op het aankleedkussen. Het laatste is warmer, en daarmee wel fijner voor je kindje. Wikkel je kindje lekker warm in in een dikke doek, en was steeds een beetje of armpje. Sneller dan een badje, maar je kindje wordt ook schoon. En die haartjes? Die kun je best de volgende keer doen :).

Bron foto (bewerkt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *