Tip: Waarom huilt mijn baby (babytaal)

Verzorging I Pasgeboren

Een baby’tje kan veel huilen. Wat veel is, verschilt per kind en ouder. Het ene kindje huilt hard, het andere kindje jammert meer of produceert minder decibellen. De ene ouder kan er beter tegen dan de ander. Voor de een gaat het door merg en been, en de ander kan een knop omzetten. Maar waarom huilt je kindje, wat wil hij duidelijk maken?

waarom baby's huilen

Priscilla Dunstan ontdekte dat baby’s, overal ter wereld, dezelfde verschillende huiltjes hebben om kenbaar te maken wat ze graag willen. Dit is gebaseerd op reflexen van de baby. De methode van Dunstan werkt dan ook het beste bij kindjes tot drie maanden. Indien er in deze periode adequaat is ingespeeld op de geluidjes, zullen sommige kinderen de huiltjes blijven gebruiken.

Er zijn 5 type huiltjes:

Neh Honger Let op de top die het gehemelte probeert te raken. Het geluid is nasaal. Er is een N-klank te horen. Het hoofdje draait, zoekt. Likken van de lippen en / of sabbelen op de handjes.
Owh Moe Let op de ‘O’ vorm van de mond. De klank wordt gemaakt door de gaapreflex, waarbij de mond ovaal is. Dit geluid komt voor de andere moeheids-signalen.
Eh Boertje Let op de verkramping van de borst. Het is alsof je kindje het boertje eruit probeert te drukken. Korte, krachtige stootjes, snel achter elkaar. Een boertje kan ook zonder geluid ontsnappen!
Eairh Buikkramp Let op een dringend, gekweld geluid. Geluid lijkt uit de onderbuik te komen. Het huilen is indringend. De beentje zijn opgetrokken, verkramping van het lijfje, en een grimas op het gezicht. Je kindje is echt overstuur.
Heh Ongemak* Let op de met de adem uitgesproken ‘H’ klank. Het huilen klinkt wat hijgerig.

*Ongemak is het breedste begrip. Dit kan zowel een vieze luier zijn, als dat je kindje het te koud of warm heeft. Ook het zich eenzaam voelen, valt onder ongemak. Wat ook kan zijn, is dat je kindje ‘huidhonger’ heeft: 9 maanden lang voelde hij continu jou om zich heen, warm en veilig. Dit kan hij nu missen en je kindje wil graag lichaamscontact.

Deze huiltjes zijn alleen te horen als je kindje net begint te huilen. Als je kindje al overstuur is, dan zijn de bovenstaande geluiden niet meer te horen. Zodra je kindje lijkt te gaan beginnen met huilen of jammeren, kijk en luister goed. Wat geeft je kindje aan?

Indien je weet waarom je kindje huilt, kun je hier snel op inspelen. Je kindje zal minder huilen, jij wordt rustiger en relaxter. Want dat huiltje een uur na de fles, blijkt toch echt geen honger te zijn, maar een boer die nog dwars zit…

Voor meer informatie:

  • op de site van babytaal.
  • een filmpje van Priscilla Dunstan bij Oprah Winfrey. Er worden hier voorbeelden getoond.
  • er is een app voor android en Apple.
  • er zijn verschillende trainers in het land, zie hier.
  • er zijn kraamverzorgsters die werken volgens deze methode, zie hier.
  • via de site babytaal is een dvd te bestellen.

Bron foto

3 gedachten over “Tip: Waarom huilt mijn baby (babytaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *