Tip: Ponsplaatje bij een ziekenhuisbevalling

Bevalling en kraambed  I Mama

Eerder kon je al een artikel lezen over welke spullen je klaar ‘moet’ hebben staan in een vluchttas en welke kleding handig is voor een bevalling. Je weet maar nooit, en misschien moet je stel op sprong wel weg, op weg naar het ziekenhuis.  Sommige moeders kiezen voor een ziekenhuisbevalling, anderen overkomt het. Net zoals de vluchttas die je al klaar zet, zijn er meer acties die je van te voren kunt doen, waar je straks heel blij mee zult zijn. 

 Laat al een ponsplaatje maken in het ziekenhuis waar je eventueel naar toe zou gaan, mocht dit nodig zijn. Ook als je thuis wilt bevallen, is het goed om dit al te laten maken. Helaas (of misschien wel gelukkig) weet je nooit hoe het precies loopt. Voor het maken van het ponsplaatje hoef je geen afspraak te maken. Je kunt op elk gewenst tijdstip, wanneer het jou uitkomt, even langs het ziekenhuis.

Bij sommige ziekenhuizen moet je een legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs meenemen. Bij vrijwel alle ziekenhuizen wordt er een ter plekke een pasfoto van je gemaakt. Naast de te verwachten gegevens, zoals je naam, geboortedatum, en BSN-nummer, plaatsen de meeste ziekenhuizen nog aanvullende gegevens op het ponsplaatje. Sommige ziekenhuizen doen dit elektronisch, andere ziekenhuizen plaatsen het op het plaatje zelf. Hierbij kun je denken aan verzekeringsgegevens, huisarts en adres.

Ben je verhuisd sinds de laatste keer dat je een ponsplaatje hebt laten maken? Of ben je veranderd van huisarts of verzekering? Bel dan even met het ziekenhuis of je een nieuw ponsplaatje moet laten maken, of dat dit elektronisch gewijzigd kan worden.

Het laatste wat je wil, is dat je partner bij een ziekenhuisbevalling eerst nog een ponsplaatje beneden bij de balie moet gaan maken….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *