Tip: Houdbaarheid van gekolfde moedermelk

Eten en drinken I Mama

Je hebt borstvoeding gekolfd, en natuurlijk wil je dit bewaren. Maar hoe lang is moedermelk houdbaar? Waar moet je op letten?

Moedermelk is anders van samenstelling dan de melk die wij drinken. Moedermelk is daardoor ook langer buiten de koelkast houdbaar en kan zelfs ingevroren worden. Ontdooide moedermelk in aanzienlijk korter houdbaar dan verse moedermelk en mag niet nogmaals worden ingevroren. Dit zijn de richtlijnen voor het bewaren van moedermelk:

Buiten de koelkast (20⁰C) In de koelkast
(5⁰C)
In de vriezer
(-15⁰C)
In de vriezer
(-20⁰C)
Verse moedermelk 5 – 10  uur 5 dagen 3 maanden 3 – 6 maanden
Ontdooide moedermelk 1 uur 24 uur Niet opnieuw invriezen Niet opnieuw invriezen

Opgewarmde melk is 1 uur houdbaar. Dit geldt voor zowel verse als ontdooide melk.

Indien je de melk in de koelkast bewaard, mag je gekolfde melk van één dag bij elkaar voegen. Zet de melk achterin in de koelkast, op de laagste plank. Dit is de koudste plek in de koelkast.

Ontdooide moedermelk kan een andere geur, smaak en kleur hebben. Het kan er zelfs wat ranzig uitzien. Dit is echter normaal, en de moedermelk is nog steeds goed!

Op de site van borstvoeding kun je meer lezen!

3 gedachten over “Tip: Houdbaarheid van gekolfde moedermelk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *