Tip: Leren slapen met een slaapritueel

Slapen I Pasgeboren, baby

Soms is slapen voor een kindje moeilijk. En al helemaal als dit alleen moet, in een bedje, waar alles nog onbekend is of beangstigend kan zijn. Wat als je kindje niet wil slapen? Kun je je kindje leren om alleen te slapen?

Tracy Hogg heeft een methode ontwikkeld, de “Four S Wind Down Ritual”, die je kindje helpt bij het gaan slapen. Tracy gaat er daarbij vanuit dat je geen schema’s kunt aanleren, waarbij alles op tijd gaat. Je kindje is geen klok. Je kunt een kindje wel laten wennen aan routines en rituelen. Ook voor het slapen gaan heeft ze een ritueel opgesteld dat jou en jouw kindje kan helpen bij het zelf in slaap leren vallen.

Ze heeft daarbij een slaapritueel opgesteld met 4 S-en: setting the stage, swaddling, sitting en shush-pat.

slaapritueel tracy hogg

Setting the stage (creëren van een rustige omgeving):

Zorg ervoor dat de omgeving rustig is. Geen harde muziek, geen felle lampen. Het makkelijkste, en wellicht meest voor de hand liggende, is om naar de slaapkamer van je kindje te gaan. Maak de omgeving steeds rustiger: doe de gordijnen dicht, doe een klein lampje aan, zing een slaapliedje, schone luier aan, pyjama aan, net wat bij je past. Je hoeft hier echt niet een hele routine te hebben, of veel handelingen uit te voeren. Zorg dat je een paar handelingen hebt, die je altijd kunt doen, die aangeven dat het bedtijd is. Houdt het, vooral ook voor jezelf, simpel.

Swaddling (inbakeren):

Tracy Hogg is voorstander van inbakeren, en gelooft dat dit een onmisbare stap is voor het rustig kunnen slapen. In het artikel over inbakeren vind je verschillende inbakerzakken en methodes. Inbakeren is niet moeilijk, en niet zielig. Je kindje zat in je buik ook lekker warm in een strak coconnetje, en daarmee is dit gevoel heerlijk vertrouwd.

Sitting (zitten):

Ga met je kindje zitten in een gemakkelijke stoel en houding, en houdt hierbij je kindje in een verticale positie. Dus rechtop, zoals je hem ook een boertje kunt laten na een voeding. Laat het hoofdje lekker rusten op je schouder, het liefste met de oogjes richting je nek. Zo zijn er minder prikkels die hem af kunnen leiden of wakker kunnen houden. En nu zit je stil, en blijf je stil zitten, dus niet wiegen of zingen. Blijf zo zitten, totdat je voelt dat je kindje helemaal ontspannen raakt. Als je kindje in slaap begint te vallen, kun je dit ook voelen aan wat lijkt om een lichte spiertrekking. Een armpje of beentje kan wat gaan schokken. Sommige kindjes hebben het in deze fase nodig om even te huilen om zo de prikkels van de dag een plek te geven. Door samen (stil) te blijven zitten, troost je hem. Je biedt nabijheid, warmte, en laat zien dat je er bent en dat je blijft. Je hoeft geen geluid te maken, geen woordjes te fluisteren, of te gaan wiegen. Blijf in deze fase stil zitten. Het varieert per kindje hoe lang deze fase kan duren, maar Tracy Hogg geeft aan dat het wel ongeveer 5 minuten kan duren.

Als je dus voelt dat je kindje ontspannen is, in slaap begint te vallen, zijn ademhaling langzamer en dieper wordt, dan is het tijd om hem in bed te leggen. En misschien is het even zoeken naar het juiste moment, maar probeer dit te doen voordat je kindje in slaap valt. Bij het in bed leggen kun je wat lieve woordjes zeggen en hem welterusten wensen, zolang hem dit geruststelt. Als je kindje rustig blijft, kun je nu uit de slaapkamer gaan en je kindje in slaap laten vallen. Wordt je kindje onrustig of gaat hij huilen, ga dan naar de volgende stap.

Deze fase wordt over het algemeen steeds korter naarmate je kindje ouder wordt. Deze fase zal steeds meer een onderdeel worden van het slaapritueel, en de functie van kalmeren en laten ontspannen neemt verder af.

Shush-pat (sussen en kloppen):

Draai je kindje op de zij, zodat je bij het ruggetje kan. Maak nu luid het sssh geluid lángs het oortje (niet in het oortje), en geef stevige klopjes (niet slaan) op het midden van de rug in een regelmatig ritme. Klop niet te laag op de rug, want dan klop je op de niertjes. Ga hier 7 tot 10 minuten mee door nádat je kindje gestopt is met huilen. Sommige kindjes hebben het nodig om langer deze stap te doorlopen, en hebben het dus langer nodig om het geluid te horen, en het geklop te voelen. Na deze tijd kun je het ritme van het kloppen verlagen en steeds zachter het sssh geluid maken. Bouw met beiden af totdat je hier helemaal mee bent gestopt. Draai je kindje terug op de rug, maar maak geen oogcontact. Stap weg van het bedje, en kijk of je kindje rustig blijft, en in slaap gaat vallen. Gaat je kindje weer huilen, of wordt hij onrustig, herhaal dan deze stap nogmaals.

Mocht het niet lukken om je kindje op de zij te draaien, en zo deze stap te doorlopen omdat hij te onrustig is, neem hem dan op de arm. Neem je kindje weer in de verticale positie (boertje laten), en klop op de rug en maak het sssh geluid. Als je voelt dat hij ontspant, leg hem dan terug in het bedje, op de zij, en ga verder met deze stap.

Deze stap kan gebruikt worden bij kindjes tot 6 maanden. Als je kindje ouder dan 6 maanden is, stelt deze stap hem niet meer gerust, en kun je aldus Tracy beter je hand op zijn rug leggen en geruststellende woorden fluisteren.

slaapritueel ontwikkelen

Tot slot:

Misschien helpt de techniek niet de eerste keer. Het is wennen voor jou en je kindje. Het gaat om het ontwikkelen van een rustig en geruststellend slaapritueel, waarbij je kindje zelf in slaap leert vallen. Dat kost tijd. Mocht het blijken dat er elementen in het ritueel zitten die niet bij jullie aansluiten, pas deze dan aan. Houdt je kindje er bijvoorbeeld niet van om verticaal te worden vastgehouden? Houdt hem dan horizontaal vast.

Tracy Hogg heeft ook een boek geschreven, waarin dit ritueel wordt besproken en ze andere problemen behandelt. Mocht deze techniek je niet aanspreken, dan past misschien de 5 S-methode bij je, of kan een geruststellende knuffel uitkomst bieden.

 

Bron

Bron foto 1 en bron foto 2

Een gedachte over “Tip: Leren slapen met een slaapritueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *