Tip: Kennismaking met de baby

Ontwikkeling I Pasgeboren en broer of zus

Een droom die uitkomt, een klein broertje of zusje is meer dan welkom in jullie gezin. Er breekt een nieuwe fase aan. Waar je eerst alle tijd had voor je eerste schat, moet de aandacht straks verdeeld gaan worden. Maar ook, de kindjes kunnen samen spelen, opgroeien en op ontdekkingstocht gaan. Hoe laat je alleen je oudste kennismaken met de nieuwe spruit, zonder dat hij jaloers wordt of het gevoel krijgt dat hij vervangen is?

Het kan zijn dat je in het ziekenhuis bevalt. Soms mag je gelijk naar huis, een andere keer moeten jullie even blijven. Wellicht komen opa en oma dan met je oudste kindje(s) naar het ziekenhuis toe. Het nieuwe wondertje bewonderen. Probeer een tijd af te spreken wanneer de oudste langs komt. Leg je baby in het wiegje naast je bed. Als je oudste kindje nu binnen komt, kun je hem eerst een dikke knuffel geven. Mama kan haar aandacht gelijk en onverdeeld aan de oudste geven. Daarna is het tijd voor de kennismaking met de baby.

Beval je thuis, en komt de oudste na de bevalling thuis, of wordt hij dan pas wakker, ga dan hetzelfde te werk. Ook nu probeer je de baby niet op de arm te hebben, maar in een wiegje, naast je of in de box. Geef eerst de oudste een knuffel en kus. Hij krijgt nu niet het gevoel dat zijn plaats is ingenomen. Daarna natuurlijk snel naar de nieuwe baby!

Kom je thuis uit het ziekenhuis? Ook dan is het advies om hetzelfde te doen. Eerst aandacht voor het andere kindje, daarna samen naar de baby. Laat de baby dus even in het autostoeltje zitten. Verwonder je samen over het kleine mensje. En misschien wil de oudste daarna wel gelijk helpen met het pakken van spullen, opruimen, of in bedje leggen.

En misschien lukt dit allemaal niet. Komt het net niet uit, of zijn de omstandigheden anders. Misschien zit je wel net te voeden, en rent de oudste binnen. Dan is het advies: dat is dan ook zo. Het gaat zoals het gaat. Misschien dan niet eerst aandacht voor de oudste en dan samen naar de baby, maar er komen nog momenten genoeg om ook quality met de andere kinderen te hebben, en samen te genieten en zorgen voor de baby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *