Tip: Inhoud kraampakket

Bevalling en kraambed I Mama

Je hebt hele lijstjes de afgelopen weken afgewerkt: de baby-uitzet is in huis, het kamertje is klaar. Ook de vluchttas voor als je naar het ziekenhuis moet, staat bepakt en bezakt klaar in de gang. En dan is er nóg een voorbereiding die afgevinkt moet worden: het kraampakket. Bij sommige verzekeraars krijg je een kraampakket als je doorgeeft zwanger te zijn. Je kunt hem echter ook zelf samenstellen, met artikelen die te koop zijn bij de drogist of apotheek. Maar wat zit er allemaal in? En waar is het toch allemaal voor???

Er zijn zorgverzekeraars die kraampakketten vergoeden. Afhankelijk van je (aanvullende) verzekering krijg je dan een pakket opgestuurd. Het is ook mogelijk om een kant en klaar pakket te kopen bij verschillende drogisterijen en apotheken. Natuurlijk kun je het kraampakket ook zelf samenstellen. Dit kun je zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Dit is de minimale inhoud van een kraampakket en wat er vrijwel standaard in zit:

Matrasbeschermer Tijdens de laatste weken van de zwangerschap leg je deze onderlegger over je matras heen. Indien je vliezen breken, zal het matje het vocht opnemen, en blijft je matras schoon. Dit matje kan nogal warm aan gaan voelen (gaan broeien). Het kan dan helpen om er nog een badhanddoek over heen te leggen.
Onderleggers Tijdens de bevalling kun je vocht verliezen (zweet, urine, maar ook bloed). Deze onderleggers zijn sterk absorberend en nemen dit vocht op. Wederom blijft je matras beschermt. Ze zijn dunner dan de matrasbeschermer.
Navelklem Wordt gebruikt bij het afbinden van de navelstreng na de geboorte.
Alcohol (70%)

 

Deze alcohol wordt gebruikt voor het ontsmetten van onder andere de thermometer.
Kraamverband Dit verband is groter en dikker dan normaal maandverband en kan dan ook meer absorberen.
Maandverband Als de kraamverbanden te groot zijn, en niet meer nodig zijn voor de hoeveelheid bloedverlies, kun je overgaan naar maandverband.
Wondcompressen / steriele gaasjes Kunnen door de verloskundige worden gebruikt tijdens de bevalling. Ook bij de verzorging van de baby, bijvoorbeeld het naveltje, kunnen deze gaasjes gebruikt worden.
Verbandwatten Worden onder andere gebruikt bij het ontsmetten van materiaal.
Stretchbroekje Dit is een erg rekbaar onderbroekje dat ideaal is voor de periode dat je kraamverband gebruikt. Het broekje biedt voldoende ruimte voor de grote verbanden. De broekjes zijn voor eenmalig gebruik.
Ontsmettende handgel Om handen snel te ontsmetten.
Thermometer Voor het opmeten van de temperatuur. (Zit niet in alle kraampakketten.)
Luiertape Om eventuele hydrofiele luiers mee vast te maken.

 

Mocht je spullen (ongebruikt) over hebben na de kraamtijd, dan maak je hier verloskundigen en kraamverzorgsters erg blij mee. Overgebleven spullen worden namelijk ingezameld voor ouders die onvoldoende financiële middelen hebben om zelf een pakket samen te stellen. Er zijn ook verloskundigen / kraamverzorgsters die overgebleven spullen naar arme landen versturen.

Kant en klare pakketten zijn bijvoorbeeld te koop bij Prenatal en Natalis. En hier vind je een kraampakket met alleen het hoognodige én een goede prijs.

Let op: per verzekeraar kan de inhoud van het kraampakket iets verschillen. Heb je het idee dat je iets mist, dan kun je het pakket zelf aanvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *