Tip: Het huilen stoppen in een paar seconden (5 ‘S’-methode)

Verzorging I Pasgeboren

Soms wil je kindje niet stoppen met huilen. Alles gecontroleerd en geprobeerd, geen honger, geen vieze luier, etc etc… Wat dan wel?? En ondanks dat je kindje nog maar zo klein is, zijn de decibellen die hij kan produceren dat niet… Wat nu?? Hoe kun je je kindje geruststellen en troosten??

Dr. Karp ontwikkelde een methode die vijf handelingen betreft, en je kindje gegarandeerd binnen een paar seconden kalmeert en dan ook niet meer huilt. De methode gaat uit van het nabootsen van de geluiden, bewegingen en gevoel in de baarmoeder.  De vijf ‘S’ methode houdt in:

  • Swaddling:

Inbakeren.
Baker je kindje strak in, in een inbakerdoek- of zak. Heb je dit niet, dan kan het ook met een hydrofiele handdoek. Het inbakeren geeft je kindje het vertrouwde gevoel van de baarmoeder.

  • Side / stomach position:

Op de zij.
Leg je kindje op de zij, of op jouw armen liggend op zijn buikje. Je kunt je kindje ook op je schoot of tegen je schouder plaatsen. Kijk waar je kindje het beste op reageert, en wat voor jou het prettigste is. Voor sommige kindjes zijn deze stappen al voldoende om tot rust te komen. Zo niet, ga dan door naar de volgende stap.
Dr. Karp geeft expliciet aan om je kindje als hij in slaap is gevallen, niet op de zij of buik in bed te leggen, maar altijd op de rug in verband met wiegendood.

stoppen met huilen door 5 s techniek

  • Shushing sounds:

Ssssh- geluid.
Hard, en dichtbij het oortje, maak je het ssssh geluid. Dit geluid lijkt op het geluid wat je kindje in de baarmoeder hoort: het continu stromen van mama’s bloed vlakbij de baarmoeder. Ben niet bang om dit te hard te doen. In de baarmoeder klonk het rondstromen van mama’s bloed voor je kindje harder dan een stofzuiger. Dr. Karp raadt aan om even hard te sssh-en als dat je kindje huilt. Huilt je kindje zachter, dan maak jij ook minder geluid.

  • Swinging:

Wiegen.
Maak korte, wiegende bewegingen. Dit hoeft niet hard, en de bewegingen hoeven ook niet groot te zijn, maar zo’n 2 a 3 centimeter. Beweging stelt je kindje gerust, omdat het in de buik bij zijn moeder ook continu beweging voelde. Er was geen zwaartekracht, maar gewichtloze deining.

  • Sucking:

Zuigen.
Het zuigen op een vinger van mama (of papa) of een fopspeen heeft een kalmerend effect. Indien je niet tegen het gebruik van een fopspeen bent, mag je deze meegeven in bed.

Zie ook de (Engelstalige) site van Dr. Harvey Karp en een filmpje van Dr. Karp bij Dr. Phil. Vanaf 0:53 zie je hoe de techniek werkt. Het filmpje is echt een aanrader. Je zult zien dat het niet moeilijk is.

Werkt deze techniek niet voor jullie? Misschien helpt ‘The Hold’-techniek jullie wel.

Bron foto

4 gedachten over “Tip: Het huilen stoppen in een paar seconden (5 ‘S’-methode)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *