Tip: De eerste nachten

Slapen I Baby

De eerste 24 uur zitten er op. Je baby beseft dat het nu echt anders is dan in de veilige buik van mama, en de eerste vermoeidheid van de heftige gebeurtenis, ter wereld komen, is ook achter de rug. Slapen in een bedje, alleen, met allemaal vreemde kleertjes aan het lijfje, zonder warmte om zich heen als een coconnetje, geen hartslag van mama, geen constante beweging… Dan lukt slapen bij sommige kindjes maar erg moeilijk.

Leg het aankleedkussen of wiegmatrasje tussen jou en je partner in. Het liefst slaap je zelf nu zonder kussen. Wil je wel met een kussen slapen, zorg er dan voor dat je kindje hoger ligt dan de kussens dik zijn. Ga zelf daarnaast ook iets lager liggen. Stop je eigen dekbed zo laag in dat het maximaal tot aan je kindje komt, en je kindje er niet onder kan komen. Leg je kindje lekker warm in een slaapzakje, onder een dekentje dat je klemt onder de (aankleed)kussens of tegen een ingepakte kruik. Je kindje voelt jullie om zich heen, hoort jullie, en je kunt eventueel je hand bij je kindje leggen. Het is niet hetzelfde als in de buik, maar biedt wel geborgenheid.

Gebruik je het aankleedkussen, en is het winter, plaats dan eventueel een extra molton over het aankleedkussen. Het plastic van het aankleedkussen kan namelijk erg koud blijven aanvoelen.

Disclaimer: het algemene slaapadvies is om baby’s in een eigen bedje, op de rug te laten slapen. Het is aan de ouders zelf om de keuze te maken om af te wijken van dit advies. Zorg er voor dat onder geen beding je kindje onder een laken of dekbed kan komen als het bij je in bed ligt.

Een gedachte over “Tip: De eerste nachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *